Nieuw onderzoek naar infiltratie hemelwater

Bij Fugro is een nieuw onderzoek gestart naar infiltratie van hemelwater in de bodem. Derike Velthuis en Wessel Zondergeld, twee afstudeerders van de opleiding Land en Watermanagement aan Hogeschool Van Hall Larenstein buigen zich over de vraag of op basis van HPT-sonderingen de diepte en capaciteit van een DSI-infiltratiebron kan worden voorspeld.

Met HPT-sondering bepaal je welke grondlaag het meeste water kan opnemen. Zand laat meer water door dan klei, dat is over het algemeen wel bekend, maar ook binnen zand bestaan er veel verschillen in doorlatendheid. Met de HPT-sondering wordt de meeste geschikte zandlaag voor infiltratie gezocht.

De afstudeerders zoeken uit of ze op basis van de data van HPT-sondering, naast de meest optimale diepte van de bron, ook kunnen voorspellen hoeveel water er op de betreffende locatie kan worden geïnfiltreerd. Als dit mogelijk blijkt, dan kan er vooraf beter worden bepaald hoeveel infiltratiebronnen er nodig zijn. Op die manier kunnen bronnen beter en efficiënter worden aangelegd.

Voor het onderzoek zijn op het terrein van firma Van Tongeren in Apeldoorn DSI-bronnen geplaatst en HPT-sonderingen uitgevoerd. Eind februari verwachten de afstudeerders het onderzoek af te ronden.

whatsapp-image-2020-05-15-at-13-45-47

Scroll naar boven